JKGV Bomen Oirschot

Welkom op onze informatieve pagina voor inwoners van de gemeente Oirschot en alle belanghebbenden die betrokken zijn bij het onderhoud van de bomen in de gemeente. Wij zijn Jos Kanters Groenvoorziening, een bedrijf dat gespecialiseerd is in boombeheer en onderhoud. We hebben een contract met de gemeente Oirschot om samen te zorgen voor het behoud en de gezondheid van de gemeentelijke laanbomen in de gemeente. Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over onze werkzaamheden, geplande onderhoudsactiviteiten en hoe u betrokken kunt blijven bij dit belangrijke proces. Samen werken we aan een groen en leefbaar Oirschot!

_SV_8121

Deelopdracht Najaar 2024/ Voorjaar 2025

Voor het najaar van 2024 en het voorjaar van 2025 staat een belangrijke snoeironde op de planning. In deze periode zullen wij ons richten op het snoeien van de laanbomen buiten de bebouwde kom van de gemeente Oirschot. Dit is een cruciale stap om de gezondheid van de bomen te waarborgen en de veiligheid in de openbare ruimte te verbeteren.

Zodra de specifieke deelopdracht en de te behandelen gebieden volledig zijn vastgesteld, zullen we een kaart publiceren. Deze kaart, voorzien van een screenshot van het betreffende gebied, zal hier beschikbaar zijn zodat u precies kunt zien waar en wanneer de snoeiwerkzaamheden zullen plaatsvinden.

Houd deze pagina in de gaten voor de laatste updates en informatie over het onderhoud van de bomen in uw buurt.

Werkwijze

Onze aanpak voor het snoeien van laanbomen is zorgvuldig gepland en uitgevoerd met moderne technieken en professioneel gereedschap. Hieronder volgt een korte beschrijving van onze werkwijze:

  1. Voorbereiding en planning:

– Voorafgaand aan de werkzaamheden voeren we een grondige inspectie van de bomen uit.

– We stellen een gedetailleerd plan op, inclusief een tijdschema en werkgebieden.

  1. Uitvoering met hoogwerker en snipperaar:

– Onze teams maken gebruik van hoogwerkers om veilig en efficiënt bij de hoge takken te kunnen komen.

– Gevaarlijke of dode takken worden zorgvuldig verwijderd om de gezondheid van de bomen te bevorderen.

_SV_6754

  1. Versnipperen ter plaatse:

– Afgesnoeide takken worden direct ter plaatse versnipperd met behulp van een versnipperaar.

– Dit minimaliseert het afval en zorgt voor een opgeruimde werkomgeving.

  1. Ploegsamenstelling:

– Ons team bestaat uit ervaren boomverzorgers, grondmannen en tractorchauffeurs.

– Elke ploeg is uitgerust met de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen en volgt strikte veiligheidsprotocollen.

Door deze methodische aanpak kunnen we effectief werken en de overlast voor de omgeving tot een minimum beperken.

Planning

De gemeente is opgedeeld in drie deelgebieden; de kernen, buitengebied ten noorden van het kanaal en het buitengebied ten zuiden van het kanaal. Elke drie jaar wordt een deelgebied gesnoeid.

Voor de snoeiwerkzaamheden aan de laanbomen in Oirschot hanteren we de volgende globale planning:

Werkperiode:

  • September 2024 tot en met maart 2025: Gedurende deze maanden zullen we actief bezig zijn met het snoeien van de laanbomen. Dit tijdsbestek is gekozen om optimaal rekening te houden met de groeicyclus van de bomen en de weersomstandigheden.
  • Deze periode is ook het meeste geschikt om te snoeien zonder mogelijk aanwezige flora en fauna te verstoren.

Voor een gedetailleerd overzicht van de specifieke data en de exacte locaties binnen elke wijk of gebied, zullen we binnenkort een uitgebreide planning publiceren. Deze zal hier beschikbaar zijn, inclusief kaarten en screenshots van de te snoeien gebieden.

We streven ernaar om de werkzaamheden efficiënt en met minimale overlast uit te voeren. Blijf deze pagina regelmatig bezoeken voor updates over de voortgang en eventuele wijzigingen in de planning. Voor vragen, bekijk hieronder de FAQ’s of het filmpje.

 

FAQ algemeen

– Welke bomen worden wel en niet gesnoeid

SV300023

Bomen worden gecontroleerd aan de hand van een boomveiligheidscontrole. Tijdens deze controle wordt bekeken of er op een boom actie moet worden ondernomen en welke actie. Bomen worden gesnoeid om deze een duurzame toekomst te geven en uiteraard wordt er gesnoeid om de omgeving veilig te houden. Bomen en takken die gezond zijn en die bijvoorbeeld over zonnepanelen of tuinen hangen, zullen niet worden gesnoeid. De gemeente streeft ernaar alle bomen in haar gebied eens in de 3 jaar gesnoeid te hebben. Tijdens het snoeien van bomen wordt dan ook bijvoorbeeld ook al gekeken naar mogelijk vormende probleem takken.

 

– Waarom worden sommige bomen op bepaalde manieren gesnoeid (welke tak niet en welke wel)

Bomen worden gesnoeid met als richtlijn Handboek bomen. In dit boek staat omschreven hoe bomen het beste gesnoeid moeten worden per categorie. Sommige takken en vormen zijn bepalend voor het (eind) beeld van de boom en kunnen hierdoor ook niet worden weggehaald. Het is bijvoorbeeld ook nooit goed voor een boom om deze in te korten/ kleiner te maken.

 

– Wat gebeurt er met gevaarlijke bomen, laaghangende, en dode takken?

Als hiervan een melding binnenkomt wordt deze opgenomen en zal de gemeente beslissen welke actie ondernomen moet worden. De gemeente streeft ernaar alle bomen eens in de 3 jaar gesnoeid te hebben. Zo voorkomen we mogelijk laaghangende takken tot de volgende snoeironde en blijft de doorrijdhoogte gegarandeerd. Nadat deze bomen gesnoeid zijn krijgen deze de status attentieboom. Dit betekent dat de boom jaarlijks gecontroleerd wordt.

 

– Snoeit de gemeente alle bomen in openbaar gebied?

Alleen bomen in openbaar gebied die eigendom zijn van de gemeente worden door ons gesnoeid. Bomen die in het bezit zijn van -bijvoorbeeld particulieren (voorpootrecht), bedrijven of andere soort instellingen, worden niet door de gemeente gesnoeid. Mogelijk worden deze bomen door een andere partij gesnoeid. Bomen in de bossen worden niet gesnoeid door de gemeente, dit gebied is ook niet van de gemeente. Het onderhoud van de bossen behoort ook tot de beheerder/ eigenaar van het bos.

 

– Wat gebeurt er met snoeihout dat vrijkomt bij het onderhoud van de bomen?

_SV_6527

Snoeihout dat vrijkomt met het snoeien van bomen wordt op hopen klaargelegd om te snipperen. Het streven van de aannemer is om het snoeihout dezelfde werkdag opgeruimd te hebben. Het kan zijn dat hopen langer blijven liggen in het buitengebied deze hopen probeert de aannemer altijd in dezelfde week op te halen. Plekken waar het snoeihout niet kan blijven liggen i.v.m. de veiligheid worden wel meteen gesnipperd of opgeruimd.

Wat gebeurt er met de houtsnippers?

In de huidige deelopdracht worden houtchips naar erkend verwerker gebracht. De gemeente is aan het kijken naar een manier om de houtsnippers circulair te verwerken binnen de gemeente. Denk hierbij aan het verwerken in paden en als bemesting in borders.

FAQ m.b.t. meldingen

-Kan de gemeente de gemeentelijke bomen -snoeien omdat ik zonnepanelen heb?

Bomen worden gesnoeid om de boom veilig en gezond te houden, als een boom zonlicht wegneemt van zonnepanelen wordt hiervoor niet gesnoeid. In het handboek bomen staat ook dat er niet zomaar een gezonde tak uit een boom gesnoeid mag worden, omdat er dan een grotere kans bestaat op inrotting van de wond of een infectie waardoor de boom niet meer gezond en veilig is.

 

– Ik heb last van bestrating die omhoog komt of verzakt door wortels van bomen, wat kan de gemeente hieraan doen?

Bij overlast van bestrating in het openbaar gebied dient er altijd een melding te worden gemaakt bij de gemeente. Bij een melding zal de gemeente  gaan kijken naar de mogelijkheden voor een juiste oplossing. Dit kan zijn het straatwerk herstellen maar er zou ook gekeken kunnen worden om het straatwerk open te breken en een plant vak rondom de boom te maken.

Op particulier terrein mogen wortels met maximaal 4 cm doorsnede verwijderd worden zonder toestemming. Voor wortels die dikker zijn dan 4 cm is toestemming nodig van de gemeente. Deze zal dan beslissen of de wortel weggehaald mag worden zonder dat het de toestand van de boom negatief beïnvloed.

 

– Wat doet de gemeente met gevaarlijke bomen?

Meldingen worden opgenomen en de gemeente zal beslissen welke vervolgstappen noodzakelijk zijn. Het kan zijn dat een boom gevaarlijk lijkt, doordat hij bijvoorbeeld een holte in de stam heeft. Dit hoeft niet direct een gevaar voor de omgeving op te leveren. Dergelijke bomen zijn attentiebomen en hebben een verhoogde frequentie voor de boomveiligheidscontrole. Bij een boomveiligheidscontrole, wordt peridiek gekeken of de boom geen gevaar oplevert voor zijn omgeving. Als blijkt dat een boom wel gevaar op (gaat) leveren, dan wordt een plan gemaakt hoe dat gevaar weggenomen kan worden. Dat kan zijn; het innemen van de kroon, veiligheidsankers plaatsen of uiteindelijk weghalen van de boom. Niet alle attentiebomen hoeven gevaarlijk te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een boom scheef is gegroeid of een holte in de stam heeft. Deze zijn niet per definitie gevaarlijk, maar de bomen worden wel goed in de gaten gehouden of ze verder gezond blijven.

 

– Welke boom wordt wanneer gesnoeid?

De gemeente is opgedeeld in drie deelgebieden; de kernen, buitengebied ten noorden van het kanaal en het buitengebied ten zuiden van het kanaal. De bomen in elk deelgebied worden eerst gecontroleerd aan de hand van een boomveiligheidscontrole. Tijdens deze controle wordt bekeken of en wlke actie ondernomen moet worden om de boom duurzaam in stand te houden. Als de controle gereed is weet de opdrachtnemer wat er moet gebeuren en kan aan de hand hiervan een planning maken. Het uitgangspunt van de gemeente is om iedere boom een keer in de 3 jaar gecontroleerd te hebben. Met uitzondering van attentiebomen, deze worden jaarlijks gecontroleerd.

 

– Wanneer worden bomen gerooid/verwijderd (acuut gevaar of zonnepanelen/bang dat de boom valt)

Bomen worden gerooid als deze de veiligheid in gevaar brengen. Of de boom een gevaar is zal worden besloten tijdens de boomveiligheidscontrole. Mocht een boom eerder een gevaar opleveren, dan zal er uiteraard eerder een extra controle uitgevoerd worden.

 

– Wat gebeurt er met laaghangende takken?

Meldingen worden opgenomen en beoordeeld door de gemeente. Aan de hand van de beoordeling worden er maatregelen getroffen. Het doel van de gemeente is om alle bommen eens in de 3 jaar gesnoeid te hebben. Als de boom wordt gesnoeid kijkt de snoeimedewerker 3 jaar vooruit en probeert hij toekomstige laaghangende takken meteen mee te snoeien. Het kan soms voorkomen dat de boom aan de wegkant een hogere kroon heeft dan aan de berm, fietspad of particuliere kant. Dit heeft te maken met de stamvrijetakhoogte  (4.50 m) die gehaald moet worden aan de wegkant.

 

– Mogen er bomen worden gesnoeid tijdens het broedseizoen?

Alle snoeiers zijn in bezit van de papieren Wet Natuurbescherming niveau 1. Dit houdt in dat ze zowel binnen als buiten het broedseizoen zorgvuldig zullen handelen. De wet natuurbescherming is niet alleen voor vogels maar bijvoorbeeld ook voor eekhoorn en vleermuizen. Het kappen van bomen gebeurt altijd buiten het broedseizoen, tenzij een noodkap plaats vindt. Uiteraard handelen de medewerkers zeer zorgvuldig.

 

– Ik ondervind hinder van bomen, door bijvoorbeeld eikenprocessierups, bladafval, wortels en vruchten.

Sommige bomen kunnen overlast veroorzaken, denk hierbij aan de vruchten en wortels van bomen. Maar denk hierbij ook aan bijvoorbeeld de eikenprocessierups.  Ondervindt u last van de bomen, maak hier dan altijd een melding bij de gemeente -zodat ze hiermee aan de slag kunnen.

 

– Wat doet de gemeente aan bladoverlast?

In het najaar worden bladkorven geplaatst, een overzicht van de locaties is te vinden op de gemeentelijke website. Afhankelijk van de bladval, wordt er meerdere keren geruimd. In plantsoenen blijft het blad liggen om te verteren, wat uiteindelijk weer groeistoffen worden voor de beplanitng. Op gazons wordt het blad wel weggehaald.

_SV_8234