Nieuw schoolplein blijkt diverse speelplek met veel houtelementen

In nieuwbouwwijk Huysackers te Veldhoven is onlangs een basisscholengemeenschap op locatie de Zilverackers geopend. Tijdens de bouw van dit pand kregen de kinderen tijdelijk les in noodgebouwen op hetzelfde terrein. Vandaar dat de groene inrichting van het schoolplein in twee fases zal plaatsvinden, vertelt Thijs Ivits, uitvoerder bij Jos Kanters Groenvoorziening. “Als de noodgebouwen zijn verwijderd, kunnen we starten met fase twee. Dat zal voor ons in het najaar zijn.”

De fietsenstalling is gemaakt van hout, waarvoor we boomstammen hebben gebruikt afkomstig van de oude school.

Veel houtelementen

Voor dit groenproject stond een breed scala aan werkzaamheden op het programma. Zo werden er door ons team, naast de aanplant van diverse soorten groen, verschillende speelvoorzieningen, natuurlijke afscheidingen en een fietsenstalling gerealiseerd. “De plaatsing van de fietsenstalling was wel bijzonder”, vertelt Jean Pierre Verbeek, projectleider bij Van den Boomen, hoofdaannemer van dit project. “Deze zijn gemaakt van hout, waarvoor we boomstammen hebben gebruikt afkomstig van de oude school, aangevuld met nieuwe boomstammen. Dus dat is erg duurzaam. In de boomstammen zijn inkepingen gemaakt waar de fietsen in geplaatst kunnen worden.” 13 boomstammen werden door ons geleverd, de fietsenstalling is in samenwerking met Van den Boomen geplaatst.

Ook voor de overige elementen is veelal gebruik gemaakt van hout. Als opsluiting van houtsnippers en zand bij de speelvoorzieningen zijn 219 palen in een lage palenrij en 10 palen in een aflopende palenrij gerealiseerd. “Hiermee is ook meteen een kleine speelaanleiding gecreëerd voor de kinderen”, licht Thijs toe. “Daarnaast zijn er nog 120 palen van 80 tot 120 cm hoog in een palenrij geplaatst. In totaal zijn er ook 28 stappalen in het gazon en de verharding geplaatst en zijn er bankjes gemaakt van boomstammen. Dat zijn veel houtelementen inderdaad wat het schoolplein een heel natuurlijke sfeer geeft.”

Telescoopkraan

In het oog springend was de plaatsing van een honingboom die wij door middel van een telescoopkraan op de binnenplaats van het gebouw een plek moesten geven. Thijs: “Deze patio wordt gebruikt als speelplek voor het kinderdagverblijf, dat ook in het pand gevestigd is.” Om de boom daar te plaatsen moest deze over het gebouw heen getakeld worden. Volgens Thijs kon er weinig misgaan. “Zolang je de boom maar goed vastklemt in de kraan kan er weinig gebeuren.” Deze Styphnolobium japonicum, die maar liefst 15 tot 20 meter hoog kan worden, is een rijkbloeiende boom die in de bloeitijd de patio mooi zal sieren. De overige beplanting bestaat uit een goede mix met vaste planten, sierheesters en robuuste bosplantsoen, vindt Thijs. “Er is een combinatie gemaakt van kleurige beplanting en de wat meer ecologisch verantwoorde beplanting, wat weer goed is voor de insecten en de vogels.”

Diverse speelvoorzieningen

De inrichting van het terrein, die door Van den Boomen werd gerealiseerd, valt op door de diversiteit aan speelvoorzieningen. “Omdat er verschillende scholen gevestigd zijn in het gebouw, zijn er toestellen geplaatst voor alle leeftijdscategorieën,” zegt Jean Pierre. “Denk aan een watertafel voor de kleintjes tot de meer avontuurlijke grote klimtoestellen voor kinderen tot twaalf jaar. Er is breed ingezet op diversiteit van de toestellen en ondergronden om het zo uitdagend mogelijk te maken.” Voor de verdere inrichting van het terrein heeft Van den Boomen de bestrating en de groene parkeerplaatsen aangelegd, het grondwerk en de ondergrondse infra verzorgd. “De groene parkeerplaatsen voorzien van TTE multidrain Plus 2000 platen, een waterdoorlatende bestrating,” vertelt Jean Pierre. “De gaten zijn gevuld met BVB grastegelsubstraat met graszaad, wat de parkeerplaatsen binnen twee weken van groen voorziet. Het gehele buitenterrein is voorzien van goten in plaats van waterkolken. Via deze goten watert het regenwater af naar het openbare gebied rondom.”

Inmiddels zijn alle werkzaamheden voor deze eerste fase afgerond. Als in mei de noodvoorzieningen zijn afgebroken, kan Van den Boomen het terrein verder gaan inrichten. Naar verwachting kunnen wij de speelplek in het najaar weer van groen voorzien.