Jos Kanters Groenvoorzieningen-team draagt bij aan droge voeten bij renovatie Kaukasusvijver

We hebben allemaal belang bij droge voeten. De Kaukasusvijver langs de A58 in de buurt van de woonwijk Stappegoor in Tilburg zorgt daarvoor met zijn aansluiting op het hemelwaterriool. Vanaf medio september tot en met oktober 2023 heeft ons team in opdracht van aannemingsbedrijf Van der Zanden uit Moergestel bijgedragen aan de renovatie van de Kaukasusvijver voor de gemeente Tilburg met de aanleg van beschoeiing, vlonders en vijverfolie. Ondanks regenachtig weer heeft ons team met tijdige werkvoorbereiding en flink doorpakken in de uitvoering het werk uitgevoerd voordat écht slechte weersomstandigheden het werk zouden stilleggen!

 

Met het veranderende klimaat krijgen woonwijken vaker last van piekbuien, waarbij grote hoeveelheden hemelwater het rioolstelsel belasten. Het is van groot belang dat dit water goed en snel wordt afgevoerd. De Kaukasusvijver zorgt daarvoor langs de A58 bij de woonwijk Stappegoor. Na bijna dertig jaar waren de vijverfolie en beschoeiing van de Kaukasusvijver aan vervanging toe. Voordat de werkzaamheden startten hebben wij voor onze opdrachtgever Van der Zanden enkele onderzoeken uitgevoerd op het gebied van flora en fauna. Nadat onze opdrachtgever Van der Zanden de Kaukasusvijver had leeggepompt en uitgediept en oude beschoeiing had verwijderd, heeft ons team de nieuwe beschoeiing geplaatst langs de vijverrand en twee vlonders geplaatst.
Nette vijverrandafwerking

met beschoeiing

Ons team van aanpakkers is op 18 september gestart met het plaatsen van 250 m beschoeiingen, met twee teamleden en een kraan met trilblok. Uitvoerder Thijs Ivits vertelt over de uitdagingen: ‘De hardhouten palen waren vierkant. Ze waren niet lastiger naar beneden te krijgen in de grond, maar het vroeg extra aandacht om ze zo recht mogelijk en zonder draaien naar beneden te duwen. Om zo te voorkomen dat de afstand van de voor- en achterkant van de paal waar de bout in moet, langer wordt. Het is ons, hier en daar met enkele grotere bouten, gelukt om alle palen met elkaar te bevestigen. Ook hebben we beschoeiingspalen geplaatst rond de nieuwe uitstroomvoorzieningen vanuit het hemelwaterriool. Om de rechte planken passend te maken voor rond de buizen, hebben we ze op maat gezaagd.’

Projectteam was het

regenachtige weer de baas

Een tweede uitdaging voor het hele projectteam was het regenachtige weer, waarbij onze opdrachtgever succesvol pompmaatregelen had ingezet. Thijs: ‘Het projectteam is al bij al iets langer bezig geweest met het werk, maar we hebben de krachten gebundeld om de uitloop te minimaliseren. Dat is uitstekend gelukt.’ Naast het plaatsen van de beschoeiing en vlonders heeft ons team samen met onze opdrachtgever nieuwe vijverfolie (een bodembeschermend geotextiel doek) aangelegd. ‘Nadat Van der Zanden een laagje grond op de vijverfolie heeft geplaatst, hebben wij het doek vastgeklemd aan de beschoeiing, door het over de rand van de beschoeiing heen te leggen en daar weer houten planken tegenaan te drukken.’ Op 31 oktober is het werk opgeleverd. De Kaukasusvijver kan er de komende decennia weer tegenaan!

Bert-Jan Smits (Van der Zanden): ‘De communicatie met JKGV is werkbaar, snel en makkelijk’

Opdrachtgever aan het woord:

Zodra Van der Zanden voorlopig gegund kreeg door de gemeente Tilburg, is ons team al aan de slag gegaan met de capaciteitsreservering, werkvoorbereiding, en het schakelen met leveranciers. Hierdoor konden wij probleemloos mee in de planning van onze opdrachtgever, die ook vroegtijdig in de startblokken stond en met de uitvoering startte vanaf de dag van de definitieve gunning. Een voordeel van deze gezamenlijke tijdswinst was dat we uitloop in het werk door regenachtig weer relatief goed konden opvangen. Bert-Jan Smits, projectleider en strategisch inkoper bij Van der Zanden: ‘We hadden ook van tevoren al rekening gehouden met een bepaalde hoeveelheid regenval door pompmaatregelen. We hebben alles kunnen uitvoeren voordat er echt extreem veel regen viel. ’Bert-Jan geeft aan dat de samenwerking goed is verlopen. ‘Wij zijn altijd enorm blij dat we direct reactie krijgen als we contact opnemen met Jos Kanters Groenvoorziening Als wij bijvoorbeeld vragen naar het doorvoeren van de aanpassingen in de offerte, ontvangen we van Jos Kanters Groenvoorzieningen meestal binnen enkele dagen de reactie waarin ze zijn ingegaan op ons verzoek. De communicatie is werkbaar en makkelijk als je snel over en weer kunt schakelen. Dat lijkt een open deur, maar gaat lang niet altijd bij alle bedrijven op die manier. Bij Jos Kanters Groenvoorziening krijg je zaken snel en goed geregeld. Discussies komen nauwelijks voor en als zich problemen voordoen, komen we daar makkelijk uit. Wat daarbij helpt, is de platte organisatiestructuur van Jos Kanters Groenvoorziening, waarbij de beslissingsbevoegdheid laag in de organisatie ligt.’